MICROSOFT İLE EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ  
MICROSOFT İLE EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

MICROSOFT İLE EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerine destek sağlanması amacıyla Microsoft ile eğitimde iş birliği protokolü, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar ile Microsoft adına Genel Müdür Levent Özbilgin tarafından imzalandı. 

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, iş birliği protokolü imza törenine yaptığı konuşmada, 21. Yüzyılın "bilgi çağı", "dijital çağ" ya da "bilişim çağı" olarak da adlandırıldığını belirterek değişen teknolojilerle bilgi kaynakları ile öğrenme yöntemlerinin de değiştiğini söyledi. 
 
Öğretmen ve yöneticilere sunulan eğitimleri daha nitelikli, daha işlevsel, daha profesyonel hâle getirmek için Millî Eğitim Bakanlığı olarak yoğun bir çaba sarf ettiklerini kaydeden Aşkar, "Farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde teknolojik yenilikleri okullarımızla buluşturmaya gayret ediyoruz. Bugün bu nedenle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Öğretmen ve yöneticilerimizi değişen şartlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde yetiştirmeye ve onların özlük haklarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Nihayet 60 yıllık özlem bitti. Öğretmenlerimizin özlük haklarına ilişkin önemli bir ilerleme kaydedip Türk eğitim tarihinde ilk kez müstakil bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkardık.  Eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemeleri bu Kanun'la ilk defa düzenlendi.  Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlikten sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı." diye konuştu. 
   
Uzman öğretmen ve başöğretmenlik programlarına katılmaya hak kazanan toplam öğretmen sayısının 614 bin 445 olduğunu kaydeden Aşkar, şunları söyledi: "Yeni Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği'nin yayımlanmasıyla öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişiminde yeni yaklaşımlar doğrultusunda merkezî planlamadan okul bazlı yerel planlamaya geçtik.  Böylelikle 'Okul Temelli Mesleki Gelişim Programı', 'Öğretmen-Yönetici Hareketlilik Programı' ve 'Mesleki Gelişim Toplulukları'  yaklaşımları ilk defa uygulanmaya başlandı.  Sayısı 1 milyonu geçen öğretmenlerimizin mesleki gelişim çalışmalarına erişimini kolaylaştırmak için ilk defa Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) platformunu oluşturduk. Öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerini uzaktan eğitim yoluyla desteklemek amacıyla oluşturduğumuz ÖBA, mesleki gelişim için bir buluşma noktası olmasının yanında iyi uygulamaların paylaşılmasına da ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.  
 
Öğretmenlerin birden fazla hizmet içi eğitim faaliyetine katılarak yaklaşık 5 milyon 775 bin belge aldıklarına vurgu yapan Aşkar, "Öğretmen başına düşen hizmet içi eğitim saati 2019 yılında 52,3; 2020 yılında 38,2'dir. 2021 yılında 98,7 olup 2022 yılının ilk 6 ayında ise 68,67'dir. Dolayısıyla 2022 yılının ilk 6 ayında, 2021 yılının aynı dönemine göre verilen eğitim saatlerinde %113'lük artışla bu sayı 68,67 saate yükselmiştir." bilgisini paylaştı. 
 
Bilimsel alanlarda ve teknolojide kaydedilen hızlı gelişmelerin eğitim politikalarını da etkilediğini ve sistemin farklı bakış açılarıyla yeniden gözden geçirilmesini ve gerekli alanlarda düzenlemelerin yapılmasını gündeme getirdiğini ifade eden Aşkar, sözlerine şöyle devam etti: "Bu doğrultuda öğretmenlerimizi dijital çağın sürekli değişen şartları ve ihtiyaçları çerçevesinde yetiştirmek ve öğretmenlerimizin bireysel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla yeni eğitim planlamaları devam etmektedir. Bakanlığımız bu çalışmaları yaparken üniversiteler, STK'ler ile diğer uzmanlar, kurum ve kuruluşlardan da destek almaktadır. Bu kuruluşlardan biri de Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Limited Şirketidir. Bakanlığımız ile Microsoft iş birliğinde 2020-2022 yıllarında yüz yüze ve uzaktan 'Yazılım Geliştirme Kursu' düzenlenmiş ve bu eğitim faaliyetlerine 25 bin 449 kişi katılmıştır. Bakanlığımız ile Microsoft arasında bugün imzalanacak olan eğitimde iş birliği protokolü kapsamında okul yöneticileri ile öğretmenlere yönelik eğitim faaliyetleri, uygulamalar, etkinlikler gerçekleştirilecek olup Microsoft tarafından oluşturulan uzaktan eğitim -dijital eğitim- içerikleri ve eğitimde kullanılacak dokümanlar, uzaktan eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere ücretsiz olarak paylaşılacak."
 
Microsoft Bilgisayar ve Yazılım Hizmetleri AŞ adına Genel Müdür Levent Özbilgin ise Millî Eğitim Bakanlığıyla yaptıkları bu iş birliğinden mutluluk duyduklarını ifade ederek eğitime her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını kaydetti. 
 
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Petek Aşkar ile Microsoft adına Genel Müdür Levent Özbilgin iş birliği protokolünü imzaladı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.