"HER ÇOCUĞU FARK ETMEK" İÇİN ÖĞRETMENLERE EĞİTİM  

"HER ÇOCUĞU FARK ETMEK" İÇİN ÖĞRETMENLERE EĞİTİM

Millî Eğitim Bakanlığı ve UNICEF iş birliğinde gerçekleştirilen "Gelişim ve Öğrenmenin Değerlendirmesi Üzerine Öğretmen Eğitimi" projesi kapsamında yaklaşık 190 bin öğretmene ulaşıldı. "Her çocuğu fark etmek" temasıyla yapılan eğitimler, Öğretmen Bilişim Ağı ÖBA üzerinden tüm okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin erişimine açıldı.


Öğretmenlerle öğrencilerin gelişim ve öğrenmelerini değerlendirme uygulamalarına yönelik bilgi ve beceri gelişimlerine katkı sunmak amacıyla, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve UNICEF iş birliğinde hayata geçen "Gelişim ve Öğrenmenin Değerlendirilmesi Üzerine Öğretmen Eğitimi" projesinde yaklaşık 190 bin öğretmene ulaşıldı. Projeyle, 2 bin 30 sınıf ve okul öncesi öğretmenine eğitici eğitimi verildi, ardından geliştirilen eğitim içerikleri ile toplam 139 bin sınıf ve 46 bin okul öncesi öğretmenine yönelik eğitimler gerçekleştirildi.

 

"Bütünleşik ve Uyumlu Bir Anlayış"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaşanan çağda öğretmenlerden öğrencilerin öğrenme ve gelişim süreçlerini bütüncül bir anlayışla izlemesi ve değerlendirmesinin beklendiğini kaydetti. Özer, bu bütüncül anlayışta süreç ve sonuç odaklı değerlendirme yaklaşımlarının bütünleşik uyumla etkin bir şekilde kullanılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek "Her çocuğu fark etmek için öğretmenlerimizin eğitsel değerlendirme ve karar alma süreçlerine çocuğu ve ebeveynleri de dâhil etmesi önem arz ediyor" diye konuştu.

Bakan Özer şunları söyledi: "Günümüzde çocuklarımızın ilerlemelerini, bireysel ilgi ve ihtiyaçlarını, gelişim ve öğrenme alanlarını etkili bir şekilde gözlemlemek ve değerlendirmek önemli sorumluluklarımız arasındadır. Bu sorumluluğun eğitsel süreçlere sağlayacağı ivme şüphesiz çocuklarımızı farklı disiplinlerde ve gelişim alanlarında nitelikli bir şekilde değerlendirmemizi ve en nihayetinde bu değerlendirmeden yola çıkarak karar alma süreçlerimizi etkileyecektir."

 

Öğrencilerin Sistematik Değerlendirilmesi Hedefleniyor

Proje kapsamında öğretmenlerin, öğrencilerini sistematik olarak değerlendirebilmesi, öğrenme için değerlendirmeyi derslerinin doğal bir parçası yaparak öğretme öğrenme ortamını ve öğretim yaklaşımını nasıl düzenleyeceğine karar verebilmesi gibi becerilerini geliştirmeleri hedefleniyor. Çalışmayla ayrıca öğretmenlerin sistematik gözlem yapabilme, bilgi toplama yöntemlerini kullanabilme, gözlem verisi kaydedebilme, kaydedilen veriyi analiz edebilme ve sentezleyebilme yaklaşımları destekleniyor.

 

Alan Uzmanlarının Katılımıyla İçerikler Geliştirildi

Gelinen aşamada tüm okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin bu eğitimlerden faydalanabilmesi için eğitim süreci devam ediyor. Bu çerçevede, ilgili alan uzmanlarının katılımıyla içerikler geliştirildi. Söz konusu içeriklerle "Okul Öncesi Eğitimde Gelişim ve Öğrenmenin Değerlendirilmesi Öğretmen Kılavuzu" ile "İlkokulda Gelişim Öğrenmenin ve Değerlendirilmesi Öğretmen Kılavuzu" hazırlandı.

Eğitimler, Öğretmen Bilişim Ağı ÖBA üzerinden tüm okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin erişimine açıldı.

 

Çocuklar Arasında Karşılaştırma Yapmayın

Okul öncesine yönelik düzenlenen öğretmen kılavuzunda yer alan sistematik gözlem ile ilgili bilgilerden bazıları şöyle:


Gözlemde Yapılması Gerekenler

- Tarih, saat, öğrenme ortamı gibi bilgileri not almak

- Sadece görülenlere ve duyulanlara odaklanmak

- Öğrencilerin ifadelerini not almak

- Gelişim ve öğrenme anlarına duyarlı olmak

- Öğrencinin yapabildiğine odaklanmak

- Gözlemlenen duruma ve yoruma ayrı ayrı yer vermek

- Her öğrenciyi eşit bir şekilde gözlemlemek

 

Gözlemde Yapılmaması Gerekenler

- Gözlem notu alabilmek için çocuğa bir beceriyi sergilemesi için ısrarcı olmak

- Aynı anda tüm öğrencilerin aynı beceriyi sergilemesini beklemek

- Öğrencinin yapabildiğine değil, kazanıma veya hedeflenen beceriye odaklanmak

- Çocuklar arasında karşılaştırma yapmak

- Kendi görüşlerini gözlem notuna eklemek

- Her gün tüm çocuklara ait not almaya çalışmak

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.